Zonneboiler misverstanden

Doordat er tegenwoordig heel wat informatie wordt gepubliceerd en online te vinden is omtrent zonneboilers, zijn er ook een aantal belangrijke misverstanden. Op deze pagina proberen we ze puntsgewijs uit de wereld te helpen. Weet je ook nog een misverstand? Stuur ons dan een bericht!

  1. Zonneboilers werken alleen in de zomer.
    Dit is een algemeen misverstand. Zonneboilers werken uitstekend in de winter, vacuümbuiscollectoren presteren zelfs beter bij koud weer! De totale opbrengst zal echter wel lager liggen dan in de zomer, aangezien er minder lang daglicht is. Door de andere structuur leveren vacuümbuiscollectoren meer op dan vlakke plaat collectoren. Zie ook punt 7.
     
  2. Zonneboilers werken alleen met veel zon.
    Onjuist, een zonneboiler werkt door de warmte van de zon en niet het licht. Daardoor dient het geen stralende dag te zijn wilt de zonneboiler werken. Ook op een bewolkte dag kun je nog behoorlijk veel plezier van je zonneboiler hebben.
     
  3. Een zonneboiler is voor mij niet interessant, want mijn huis/dak ligt niet pal naar het zuiden gericht
    Wellicht geldt dit voor zonnenpanelen, maar zeker niet voor zonnecollectoren! Vaak wordt gezegd dat het beste rendement te behalen is indien de collectoren richting het zuiden liggen. Het klopt dat de meeste opbrengst tussen het zuidoosten en het zuidwesten wordt behaald, maar het verlies in opbrengst bedraagt slechts tussen de 10 en 20% indien de collectoren wat meer naar het westen of oosten liggen. Dit is te combineren met wat extra collectoroppervlakte, waardoor een zonneboiler voor iedereen interessant is, die op het dak de mogelijkheid  heeft voor een collector, gelegen in de richting tussen het oosten en het westen.
     
  4. Mijn verwarmingsinstallatie moet vervangen worden voordat ik een zonneboiler kan plaatsen.
    De meeste verwarmingsinstallaties kunnen gebruikt worden in combinatie met een zonneboiler. Dit geldt voor zowel gas als stookolie. De zonneboiler bestaat uit een boiler, die aan de verwarmingsinstallatie wordt gekoppeld en een collector. Zodoende kan de verwarmingsinstallatie helpen om het water altijd op de juiste temperatuur te krijgen.
     
  5. Met een zonneboiler heb ik onbeperkt gratis warm water.
    Dat klinkt heel leuk, maar dit klopt niet. De hoeveelheid gratis beschikbaar warm water is mede afhankelijk van de grootte van de boiler en de opbrengsten die vanuit de zon worden verkregen. Gemiddeld genomen kan er met een zonneboiler tussen de 50 en 60% van het warm water via de zonneboiler worden verkregen.
     
  6. De vacuümbuiscollectoren gaan snel kapot.
    Een vacuümbuiscollector is gemaakt van Borosilicaatglas. Dit veiligheidsglas is bestand tegen het meest extreme weer zoals een flinke hagelbui. De vacuümbuiscollector warmt niet op en kan zelfs tegen een voetbal of steen wat er tegenaan komt. Mede daardoor zijn vacuümbuiscollectoren erg duurzaam.
     
  7. Een vlakke plaat collector levert meer op dan een vacuümbuiscollector.
    Er is een redelijk groot verschil tussen een vlakke plaat collector en een vacuümbuiscollector. De opbrengst op jaarbasis ligt bij een vacuümbuiscollector +/- 25% hoger ten opzichte van een vlakke plaat collector. Rivusol gebruikt reeds kwalitatief zeer hoogwaarde vlakke plaat collectoren. Als je de opbrengst tussen de Rivusol vacuümbuiscollector vergelijkt met een standaard  (niet Rivusol) vlakke plaat collector, is verschil in opbrengst nog groter en kan het  zelfs tussen de 30 en 35% liggen!